Vælg en side

KOM GODT I GANG MED VIDEOPRODUKTION

Både marketingfolk, sælgere, direktører, ja faktisk stort set alle, er faldet for video. Video er nemt at forholde sig til, det går hurtigt, det er (for det meste) underholdende, og det kræver mindre af dig som modtager.

Så ja, video er en god ide. Men hvis du ikke har den store erfaring med video, kan det være svært at forholde sig til, hvilken type videoproduktion du skal gå i gang med, og hvordan en videoproduktion egentlig fungerer. SIGNAfilm er klar til hjælpe dig med videoproduktion København, Aarhus og Fredericia. Ja faktisk kommer vi over hele landet og også i udlandet.

Så fortvivl ikke! På denne side kan du nemlig finde, hvad du skal vide for at komme i gang med at producere video. Du kan bl.a. blive klogere på:

 

  1. Fordelene ved video
  2. Hvilken videoproduktion du skal vælge
  3. Hvordan vores tilgang til videoproduktion ser ud – hvilke processer skal du forholde dig til?

Hvorfor er videoindhold godt for markedsføring?

5 gode grunde til at bruge video

Tallene taler for sig selv

Hvis vores entusiasme og de 5 fordele i videoen ovenfor ikke helt er nok til at overbevise dig om video, kan disse tal måske gøre det:

  • Seere husker 95 % af dit budskab, når det serveres gennem video (Kilde: Social Media Week)
  • 68 % siger, at de foretrækker at lære om et nyt produkt eller ydelse gennem en kort video (Kilde: Wyzowl)
  • 70 % af virksomheder siger, at de producerer flere videoer nu, end de gjorde på samme tid sidste år (Kilde: Animoto)
  • 87 % af virksomheder bruger video som et marketingværktøj, og 91% af marketingfolk anser video som en væsentlig del af deres marketingstrategi (Kilde: Wyzowl)
  • 96 % af marketingfolk har lavet betalt annoncering med video (Kilde: Animoto)

Er du overbevist nu?

Så lad os gå videre til næste afsnit og kigge på, hvilken videoproduktion du skal vælge.

Har du brug for flere statistikker til at overbevise dig selv – eller chefen – finder du yderligere 61 video-statistikker her.

Hvilken videoproduktion skal du vælge?

Har du besluttet dig for at komme i gang med video, står du overfor et afgørende valg. Og ja, når vi siger afgørende, så mener vi det faktisk. Når du skal lave video, er det nemlig vigtigt at vælge den rette type og det rette format, så dit budskab bliver præsenteret på den rigtige måde til din målgruppe.

Der findes mange forskellige typer af video. Alene her hos SIGNAfilm laver vi omkring 15 forskellige filmtyper, der alle egner sig til forskellige formål. Så hvordan vælger du en videoproduktion, der egner sig til det budskab, du gerne vil have frem? Hvilken videoproduktion fortæller din virksomheds historie på den bedst mulige måde?

 

Find frem til din videos formål og målgruppe

Typen af videoproduktion afhænger af, hvad dit formål med videoen er, og hvilken videostil, der matcher din virksomhed og den målgruppe, du gerne vil ramme. Videoproduktionen afhænger altså af den enkelte opgave.

Når du er nået til konklusionen om, at video er relevant for dig, er det højst sandsynligt på baggrund af et bestemt behov. Med andre ord: Der er et formål med at få produceret den her video. Er du klar over formålet, bliver det nemmere at vælge den rette videoproduktion.

Dit formål ligger i den udfordring, du mener videoen kan hjælpe dig med at løse. Har du f.eks. altid svært ved at forklare dine kunder, hvad det her meget tekniske og komplicerede produkt kan, kan en video være løsningen. Eller har du svært ved at tiltrække de rette medarbejdere til din virksomhed, kan en video også hjælpe dig. Men det er selvfølgelig to forskellige typer af video, der kan bruges til disse to forskellige formål.

Vil du have mere viden om, hvordan du kommer i gang med video marketing, og hvilke filmtyper, du kan vælge mellem?  Download vores gratis whitepaper ‘Sådan kommer du i gang med video marketing: 7 trin du kan følge’.

Videomarketing | Film | E-bog | 7 trin
Videoproduktion | SIGNAfilm

Processen ved videoproduktion

Det vigtigste i en video er historien. Hvis ikke det lykkes at fange og fortælle en god historie, som interesserer seeren, er det spildte kræfter at gå i gang med en videoproduktion. Derfor er step 1 i en videoproduktion altid at definere historien. Og den største fejl er at bygge historien op fra A-Z med pointen til sidst. Nyheden eller hovedbudskabet skal helt op i front i videoen, og så kan du brede historien ud derfra.

Forestil dig følgende scenarie: der har været et jordskælv i Californien. Tv-medier bringer historien og starter med at fortælle om tektoniske plader og undergrunden i Californien. Derefter remses en række tidligere jordskælv op og til slut fortælles, at nu har der været et jordskælv, og at tusindvis af huse er styrtet sammen.

Nej vel? Det er ikke sådan man fortæller en nyhedshistorie. Men det er sådan, mange laver videoer. De starter med baggrundshistorien og kommer med pointen til slut. I stedet bør man følge de 5 nyhedskriterier, hvor de centrale informationer og vigtigste budskaber præsenteres som det allerførste for at blive efterfulgt af.

Tommelfingerregelen hedder altså, at “need to know” altid skal komme før “nice to know”.

Uanset, om du skal i gang med en animationsfilm eller en film med rigtige mennesker, er processen vigtig. Hos SIGNAfilm har vores mangeårige erfaring lært os, at følgende metode giver det bedste – og hurtigste – resultat:

1) Definér historien – Tre ting er afgørende for at skabe en god historie. Først og fremmest skal du kunne fortælle historien i én sætning for at være skarp. Kog historien ned til én sætning – for eksempel hvis du skal lave en film om en ny lift: ”Liften kan betjenes af én medarbejder med almindeligt kørekort, og den kan komme både op, ned og hen, fordi liften har et knæk”. For det andet skal du kravle ind i hovedet på modtageren – altså definere din målgruppe. Hvordan tænker de, og hvilke spørgsmål stiller de? Når du har det på plads, kan du definere 3-5 hovedbudskaber, som skal forklares i filmen.

2) Udarbejd storyboard – Lav et simpelt dokument med et skema, hvor du i venstre spalte skriver, hvad der skal siges. I højre spalte skriver du korte ideer til, hvad der skal ske på billedsiden. Det er vigtigt at holde det simpelt – gerne på én A4-side, så du kan overskue hele filmen. Og husk at gøre det kort. 150 ord til speak/interview svarer til cirka ét minuts film. Med mindre, du har en vildt fascinerende ide eller budskab, vil dine seere typisk miste interessen efter 1-2 minutter. Derfor: hold det kort, skarpt og kontant. Det er her, mange bliver udfordret, når de kaster sig over video – vi elsker nemlig at fortælle om ting, vi ved, og derfor kan det være en god ide at få nogle objektive øjne på historien.

3) Godkendelse af storyboard – I denne fase skal du dele storyboardet med de mennesker, som skal være med til at godkende filmen. Så får du en kontrakt med de mennesker på, hvad der skal produceres. Tro os – det vil spare dig for mange rettelser, når filmen er færdig.

4) Filmning/animation – Nu er du klar til at komme i gang med det sjove. Tag kameraet på nakken eller find en animator til filmen. Du har et skarpt storyboard, så du ved nøjagtigt, hvad du skal have i kassen. På www.youtube.com kan du finde masser af tutorials (guides) i forhold til, hvordan du bruger dit udstyr. Men du kan selvfølgelig også bruge nogen, der allerede er eksperter i, hvordan man optager en god film.

5) Redigering – Der er professionelle programmer som Adobe Premiere eller Final Cut Pro til redigering, men du skal nok regne med at par ugers oplæring, før du kan finde rundt i dem. Mindre kan også gøre det. Programmer som iMovie og Adobe Premiere Elements har en knap så stejl indlæringskurve. Husk, at hvis du skal have underlægningsmusik, skal det være ”royalty free”. Ellers risikerer du en kæmpe regning fra musikeren. Der er mange sites på nettet, hvor du kan finde den slags musik. Hvis du skal bruge en god stemme til din film, kan du søge på ”voice over artist” på sites som fiverr.com eller www.peopleperhour.com, hvor den sprøde stemme kan købes til rimelige priser.

6) Godkendelse af film – Vupti. Nu er filmen klar. Hvis nogen skal lave en endelig godkendelse, er det nu, der skal indsamles eventuelle kommentarer. Husk, at du ikke kan gøre alle glade. Her er det vigtigt at være en lille smule hård i filten for at styre processen. Du skal træffe de valg, som overordnet giver det bedste resultat, og som følger formålet med filmen. Forhåbentlig har dit storyboard været så skarpt, at alle er glade.

7) Præmiere – Nu skal filmen ud at leve – den skal “boostes”. Upload den til fx Vimeo eller YouTube. Den skal ud og skabe opmærksomhed på de sociale medier, den skal indlejres på din hjemmeside osv. Det kan være ret komplekst, men igen er der masser af tutorials på nettet, der kan guide dig frem, og ellers er der hjælp at hente hos eksterne samarbejdspartnere.

Hvem skal stå for din videoproduktion?

Det kan umiddelbart virke langhåret at kaste sig ud i en videoproduktion. Men det behøver det nu ikke at være.

Inden du går i gang, er der en række ting, du bør forholde dig til, som kan være afgørende for den proces, du går i møde. Her er de fem ting, vi mener du bør tage stilling til, inden du går i gang:

1: Kvaliteten

Hvilken kvalitet skal din video have? Mange vælger at bruge en telefon til at optage korte videoer, og det kan også give ganske fine resultater – hvis formålet med videoen ikke kræver højeste kvalitet. Bagsiden kan være dårlig lyd, som kan spolere en film. Hvis ”kameramanden” ikke har erfaring med at sætte lys og ”frame” motiverne rigtigt i billedet, kan det give et resultat, som er under den normale kvalitet på jeres markedsføring. Overvej en professionel løsning, hvis I ikke har kompetencerne in-house. Husk, at du koster din virksomhed mindst 500 kr. i timen, så du skal ikke bruge mange timer, før det er billigere at få professionelle til at gøre arbejdet.

2: Historien og storyboardet

Nogle videoer har simple formål og budskaber, der ikke kræver den store indholdsmæssige kreativitet, mens andre skal kommunikere mere komplekse budskaber. Vores erfaring er, at du er bedst hjulpet på vej ved at lave et storyboard – et manuskript, om du vil – til dine videoer. Når SIGNA laver storyboards, bliver det gjort af erfarne journalister, der ser de vinkler og detaljer, andre ikke ser.

3: Projektledelse

En videoproduktion kræver en vis grad af projektledelse, medmindre du kan klare det hele selv. I mange tilfælde er der personer, lokationer og kalendere, der skal koordineres for, at videoen kan lykkes uden det bliver for omkostningsfuldt i forholt til tid og ressourcer.

Når vi står for en videoproduktion, har SIGNA én projektleder, der hjælper med at tage styring gennem hele processen – og du kan være så involveret, du ønsker. På den måde sikrer vi, at projektet ikke løber løbsk.

4: Budget

Dit budget kan selvfølgelig blive afgørende for, hvilken type videoproduktion, du kaster dig over. Den billige løsning er at købe en god telefon, der kan optage. Men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning. Og så skal du selvfølgelig holde udgifterne op imod de resultater, du forventer at kunne skabe med video.

Hos SIGNA har vi faste lave priser, for vi mener, at alle skal kunne få produceret gode videoer uden at bruge 90 % af marketingbudgettet på denne post.

5: Ekspertviden

Ligesom alle andre marketingdiscipliner, ændrer video sig hele tiden. Og holder du dig ikke opdateret, kan du risikere, at dine kræfter på at producere video, er spildte.

Så skal du selv vide alt om video? Eller giver det mere mening at få en samarbejdspartner, der kan vejlede dig i best practice og give dig de nyeste tips og tricks med på vejen?

Kom godt i gang med videoproduktion 1

Brian Andersen, Videojournalist, Partner & filmnørd

Skal vi hjælpe dig med din videoproduktion?

SIGNAfilm holder til tre forskellige steder i Danmark; Aarhus, Fredericia og København. Uanset hvor du har brug for en videoproduktion, er vi tæt på.

Kontakt Brian eller en af vores andre medarbejdere på 86 12 47 00 og få hjælp til din videoproduktion.