Vælg en side

Motion graphics, explainer-film, infographic, Basic og Colour Doodles, 2D-animation og 3D- animation. Hvilke forskelle er der egentlig på de forskellige typer animationsfilm? Det gennemgår vi i dette kapitel, så du kan blive klogere på, hvordan de adskiller sig fra hinanden samt hvilke formål, de forskellige typer film oftest anvendes til.

Fem forskellige typer af animationsfilm

Der findes flere former for animationsfilm, som har hver deres stil og teknikker. Det er derfor ikke helt ligegyldigt hvilken animationsfilm, du vælger. Typen af animationsfilm har nemlig indflydelse på, hvordan dit budskab formidles og ikke mindst hvordan, det opfattes. Som udgangspunkt tilbyder SIGNA fem forskellige typer animationsfilm, men vi forsøger hele tiden at udvide rammerne for, hvad der kan lade sig gøre. Derfor sælger vi ikke en standardvare, men i stedet specialfremstillede explainer film, som kan designes alt efter ønsker og behov.

 

Hvilke typer explainer film findes der, og hvad kendetegner dem?

I denne artikel vil du blive klogere på filmtyperne:

Basic doodle

En basic doodle-film er karakteriseret ved simple streger i sort/hvid. Med en basic doodle får du et simpelt udtryk, og denne type animationsfilm er derfor beregnet til at fortælle din historie kort og præcist uden alt for mange farver og virkemidler, som kan fjerne fokus fra dit budskab. Basic doodle-film er velegnede til at forklare mange forskellige budskaber eller problemstillinger. For eksempel bruger kommuner eller virksomheder ofte doodles som e-learning- og/eller instruktionsfilm, da filmtypen egner sig godt til at forklare, hvordan et komplekst system eller produkt virker.

 

Se, hvordan Bureau Veritas bruger doodle-film til at forklare, hvordan deres sikkerhedssystem beskytter mod hackerangreb:

Colour doodle 

Colour doodle indeholder farver, hvilket giver dig mulighed for at tilføje ekstra virkemidler og dynamik i billedet. Farverne kan også henlede seerens opmærksomhed til et specifikt punkt på scenen, hvilket kan være en fordel, hvis nogle elementer skal fremhæves eller understrege en vigtig pointe. Colour doodle og doodle film er generelt gode som produktfilm – specielt til produkter eller services, som udefra kan virke kedelige, komplekse eller som ikke er egnede til en realtidsfilm. Med sådanne produkter er det vigtigt at vise modtageren, hvor effektivt produktet er, og hvordan det anvendes, frem for hvordan selve produktet ser ud, og det er lige præcis hvad doodle- og animationsfilm er rigtig gode til at demonstrere.

Se hvordan Geodatastyrelsen fortæller om deres datasystem til ejendomshavere:

Læs også vores gratis e-bog om brug af animation i B2B-marketing

e-bog om animationsfilm

2D-animation

2D har en mere livagtig stil end en doodle film. 2D-animationer bliver også kaldet whiteboard animation eller explainer. En explainer video og 2D-animation er to sider af samme sag – nemlig en film som tager din kunde i hånden og forklarer dit produkt, koncept eller ide kort og præcist. Derfor egner en explainer video eller 2D-animation sig godt til produktpræsentationer eller konceptformidling.

Ved konceptformidling opbygges en fortælling omkring et produkt, en service eller en mærkesag, som kan være med til at løse en problemstilling i samfundet, på arbejdspladsen, i hverdagssituationer eller noget helt fjerde. Med 2D får du en flot grafik med dybde, som præsenterer dit budskab på en kreativ og letforståelig måde samtidig med, at du får et meget professionelt udtryk.

Se hvordan Organdonation – ja tak! bruger 2D-animation til at forklare et følsomt og komplekst emne:

3D-animation

Tættere på virkeligheden kommer man ikke i animationsverdenen. 3D-animation fungerer rigtig godt, når der er detaljer eller elementer, som man ikke kan vise i en traditionel film eller anden type animationsfilm.

Med 3D bliver billedet flerdimensionelt, og du får alle skjulte hjørner og detaljer med, hvilket giver dig mulighed for at vise og forklare hvordan meget komplicerede produkter fungerer og anvendes. Har du f.eks. behov for at forklare, hvordan en maskine fungerer, eller hvordan et fremtidigt byggeri skal se ud, er det lettere for modtageren at se en 3D-video fremfor en skriftlig forklaring eller en doodle-film, fordi 3D er så tæt på virkelighedens verden.

Se hvordan InVentilate præsenterer deres bæredygtige ventilation:

Motion graphic og Infographic videoer

Motion graphics eller infographic videoer bruges ofte til at fremstille data, viden eller undersøgelsesresultater på en let spiselig måde. De to filmtyper bliver ofte forvekslet med hinanden, da mange tror det er samme type film. De indeholder også mange af de samme virkemidler og kvaliteter.

Fælles for dem begge er, at de er sammensat af enkle og visuelle elementer, som trækker pointerne ud af dine data, og dermed gør dem lettere at forstå og gennemskue. Kedelige og uoverskuelige tal og data bliver ved hjælp af animerede elementer  omdannet til nøgleelementer i din film, som fanger og fastholder dit publikum.

Den helt store forskel er, at motion graphic er animeret grafik med bevægelse og dermed kan blive en film i sig selv, hvor infographic er stillestående elementer, der kan bruges som elementer i doodles, animationsfilm og lignende, men kan også sagtens kombineres i en ”almindelig” film.

Se eksempel på motion graphic her:

 

Se også, hvordan bestyrelsesnetværket Asnet forenkler deres budskab med infographic:

Film, som afspejler virksomhedens DNA

Uanset, hvilken animationsfilm du vælger at få lavet, er det altid muligt at tilpasse farver, stil og udtryk efter organisationens eller virksomhedens brandidentitet. Samtidig har du også mulighed for at vælge mellem forskellige stemmer til speaks og genre i den eventuelle underlægningsmusik, så du kan få det helt rigtige finish til filmen.

Når du vælger at få lavet en animationsfilm hos SIGNA, tager vi altid udgangspunkt i historien og det budskab, som du ønsker at få formidlet. Med afsæt i dine ønsker hjælper vores videojournalister dig med at finde den rigtige type film til lige præcis dit formål. Somme tider viser det sig nemlig, at det er en helt anden type animationsfilm, som vil være det bedste og mest nyttige valg i forhold til, hvad man oprindeligt tænkte.

Læs artiklen om, at animation går det kedelige sjovt

 Vil du vide mere om, hvilken type animationsfilm, der er bedst til jeres budskab og formål? 

Peter Salling Friis | SIGNAfilm