Vælg en side

Vi har samlet 7 steps til at komme i gang med video marketing og at få video integreret i jeres marketing- og kommunikationsstrategi. For film gør en forskel. Læs med og bliv overbevist!

Det er vist ingen hemmelighed, at vi er fortalere for video-marketing i SIGNA, og at vi klart anbefaler, at det er noget alle tænker ind i deres marketing- og kommunikationsstrategi. Men vi er også godt klar over, at det for mange ikke er noget, man bare lige kaster sig hovedkulds ud i. Det kræver planlægning, tid og ressourcer. Så for at hjælpe jer, der sidder derude og gerne vil i gang, har vi samlet 7 steps til at komme i gang med video-marketing.

Step 1: Definer formålet med din video-marketing

På trods af vores kærlighed til video er det ikke nødvendigvis alle, der skal kaste sig hovedkulds ud i at producere de første 50 videoer her og nu. Mange starter den ene marketing indsats efter den anden, fordi de har læst eller hørt et sted, at det er vejen frem. Og det er det sikkert også for nogen. Men måske er det ikke for dig.

Med andre ord: Før du går i gang med noget – om det så er video eller noget helt andet – bør du starte med at finde ud af, hvad formålet er. Hvad skal dine videoer bidrage til at opnå for din virksomhed?

Tag udgangspunkt i dine forretningsmål

Tag udgangspunkt i din virksomheds overordnede forretningsmål og sørg for at få gjort det klart, hvorfor du vil bruge video til at understøtte disse. Hvordan skal video bidrage til at skabe resultater, der kan opfylde disse mål? Er målet at få flere hjemmesidebesøgende til at konvertere til kunder? Har I brug for flere kvalificerede medarbejdere? Har I brug for et redskab, der kan gøre det nemmere for sælgerne at præsentere virksomheden? Uanset hvad, skal du gøre det klart, hvorfor og hvordan video-marketing kan være med til at opnå jeres mål.

Kan du ramme din målgruppe med video?

Det er (utroligt nok) ikke alle, der foretrækker at få et budskab serveret på video. Selvom rigtig mange i dag foretrækker at se video fremfor f.eks. at læse en lang tekst, så er der også visse grupper, der ikke gør. I dine indledende overvejelser omkring video bør du derfor tænke på din målgruppe. Udgør din målgruppe folk, der ser video, og er de til stede på de platforme, hvor video giver mening? Video kan tjene mange forskellige formål, bruges på mange forskellige medier og ramme mange forskellige målgrupper, men spørgsmålet er, om de kan tjene dit formål og ramme din målgruppe på de rette platforme?

 

7 steps til at komme i gang med video-marketing 1

Step 2: Sæt mål for dine videoer

Video er et middel, der skal hjælpe dig på vej mod at nå din virksomheds overordnede strategiske mål – hvad enten det er mere salg, flere leads, øget kendskab eller noget helt fjerde. Derfor skal video-marketing tænkes ind i din generelle marketing og kommunikationsstrategi på lige fod med alle andre indsatser.

Ligesom med alle andre strategiske tiltag, anbefaler vi, at du sætter nogle delmål med dine videoer, som er i tråd med dine overordnede mål. Delmålene for alle dine indsatser skal fungere som pejlemærker eller milepæle på vejen mod de overordnede mål. Med delmål kan du altså nemmere følge med i, om tingene går den rigtige vej, eller om du skal tænke i andre baner.

For inspiration, kan vi anbefale, at du læser indlægget “Sådan kan du måle effekten af din videomarkedsføring”

Step 3: Begynd at finde ideerne til dine videoer

Inden du går i gang med at brainstorme på livet løs, så husk, at dette trin skal være i tråd med det, du fandt frem til i trin 1. Du skal nemlig til at finde ud af, hvilke historier og budskaber du gerne vil fortælle med dine film, og når du gør det, skal du selvfølgelig have øje for dit formål og din målgruppe. Måske kommer de første 20 ideer til dig som regn fra en skyfri himmel, men for mange kan det at finde ideerne til filmene – faktisk indhold generelt – være lidt af en udfordring. Så hvordan kommer du i gang?

Find dit hovedbudskab først

Mange frygter, at de ikke har nok spændende indhold til at lave interessante film. Men det er simpelthen bare ikke tilfældet. Der er historier overalt. De skal bare graves frem. Og netop dét at få dem frem og få dem fortalt kan være svært. Derfor er det vigtigt, at man ved, hvad det er, man vil sige med sine film. Har du først ideen om, hvilke hovedbudskaber du vil frem med, bliver det nemmere at finde de historier og vinkler, der kan understøtte budskaberne. Skal du f.eks. bruge film til at vise, hvordan dine produkter virker, vil du sikkert allerede kunne komme i tanker om de første tre udfordringer, dine produkter kan løse.

Brug video som et nyt formidlingsværktøj

I modsatte hjørne er der også mange, der har masser af ideer og historier at fortælle, men simpelthen bare ikke har knækket koden til hvordan. Og her kan film muligvis være svaret. Utroligt mange ting og situationer kan være svære at forklare med tekst, da det ofte er noget halv-kompliceret noget, som kun du oppe i dit hoved ved præcist, hvordan hænger sammen. Men kan du vise det med billeder og bevægelse i stedet, er det en helt anden sag. Og så handler det ”bare” om at få lavet et manuskript til din historie, der sikrer, at de vigtige budskaber præsenteres på den rette måde.

Uanset, om du står i den ene eller anden lejr, handler det om at tage udgangspunkt i dit formål og din målgruppe. Og så bed om hjælp. Hvis du ikke selv er verdensmester i at finde de gode historier, der skal få kunderne til at købe eller potentielle medarbejdere til at ansøge, så find nogen, der er. Vi er overbevist om, at der altid er nok gode historier. Det handler bare om at finde og fortælle dem.

Når du finder de gode ideer, så sørg for at skrive dem ned. Notér situationen, vinklen, eventuelt en kontaktperson, der kan fortælle mere om emnet. I vores optik bør video-marketing være en løbende aktivitet. Og derfor bliver ideer, der opstår pludseligt vigtige. Hvis din virksomhed kontinuerligt skal fortælle de gode historier på video, er det vigtigt, at du begynder at oparbejde et system, en form for idebank. På den måde kan I løbende lave nyt video indhold, der understøtter jeres rejse mod målet.

 

Step 4: Find ud af hvilken type video du skal bruge

Valget af filmtype hænger også sammen med både formålet, målgruppen og historierne. Når du ved, hvilke historier dine film skal fortælle til hvem (og med hvilke formål), er det tid til at finde frem til de specifikke typer af film, der vil egne sig bedst. Der findes mange forskellige filmtyper, der er gode til hvert sit formål. Nogen er nærmest skræddersyet til ét bestemt formål, såsom en profilfilm eller en employer branding-film, hvor andre typer kan bruges forskelligt afhængigt at jeres stil og behov.

7 steps til at komme i gang med video-marketing 2

Step 5: Beslut hvem, der skal lave videoerne – og kom i gang!

Når du er nået til trin 5, er du faktisk ved at være klar til at producere videoerne. Men inden du kan gøre det, er der endnu en vigtig beslutning at træffe: Hvem skal producere dem?

Igen er der en række overvejelser, vi anbefaler, at du gør dig. Først og fremmest bør du overveje, hvilke ressourcer og muligheder, du har internt i virksomheden, så du sikrer, at du får lavet alle de film, du har brug for på den måde, du ønsker det.

Overvej hvilke typer af film, og hvad/hvilke medier de skal bruges til. Er det film til de sociale medier, er det måske nok, at din marketingmedarbejder (hvis du har sådan en) bruger tid på at dykke ned i mulighederne med at filme og redigere på en iPhone. Vil du gerne have mere professionelle film, er det måske et eksternt filmbureau, du skal involvere. Vi er klar over, at en del af beslutningen ligger i økonomien. Men er du seriøs omkring at opnå dine forretningsmål og tror på, at video kan bidrage til dette, så er det nok pengene værd at gøre arbejdet ordentligt.

Skal du finde en ekstern partner til at producere video for dig, er der igen forskellige parametre, du bør overveje. En ting er selvfølgelig prisen – det skal hænge sammen med dit budget. En anden ting er tiden og koordineringen. Vi ved af erfaring, at ting der er for besværlige at sætte i gang, bliver heller aldrig gennemført. Og det er lige meget, om vi snakker video, skifte af mobilabonnement eller noget helt tredje. Er det bøvlet, uoverskueligt og tidskrævende, så gider vi det ikke.

Selvfølgelig kræver videoproduktion lidt tid, men du vil måske blive overrasket over, hvor hurtigt en god video kan fremstilles, og hvor lidt involvering det kræver fra din side. Det tredje du bør kigge efter, er kvaliteten og tilgangen til video. Er du ude efter det flotteste af det flotteste (så hænger det naturligvis også sammen med prisen), er du ude efter deciderede reklamefilm, eller er det vigtigere, at vinklingen er i orden, og filmen er autentisk? Igen hænger det sammen med dit formål, din målgruppe og din virksomhed, men det er en vigtig overvejelse at gøre dig.

Når du har besluttet, hvem der skal lave dine videoer, er det bare at komme i gang.

Download skabelon til content kalender

Step 6: Planlæg dine videoer i din content kalender

Når du er nået til trin 5 og 6, er du ved at være klar til at eksekvere. Når du begynder at få produceret videoerne, bør du samtidig lave en plan for, hvordan og hvornår de skal bruges. Du har allerede defineret formålet, så her er vi lidt mere i den lavpraktiske ende. Nu skal du nemlig til at planlægge brugen af dine videoer. Her anbefaler vi, at du tager din almindelige markedsføringsplan, content kalender, eller hvad du nu kalder det, i brug.

Dette trin lyder måske nemt, men det er faktisk her, at mange går i står. Du kan have de bedste intentioner om at få lavet en masse videoer, der skal deles på alverdens online medier og generere en masse visninger. Men desværre ender videoerne lidt for ofte med at samle støv i en skuffe. Og mange får slet ikke lavet alle de videoer, de oprindeligt ville. Men hvis video udgør et stærkt strategisk middel på din vej mod dine forretningsmål, så er du nødt til at komme i gang og gøre det ordentligt. Og her kan en lavpraktisk markedsføringsplan eller content kalender være guld værd.

Hvis du allerede bruger en markedsføringsplan til dine sociale medier og nyheder, er det simpelt blot at plotte videoer ind sammen med resten af dit indhold. Hvis ikke, så anbefaler vi kraftigt, at du kommer i gang hurtigst muligt. En markedsføringsplan er en plan for, hvor og hvornår alt dit indhold skal deles – video og ikke video. Og til sådan en kan du bruge noget så simpelt som et Excel ark. I dit Excel ark laver du de felter og kolonner, der giver mening for dig, så hvis du f.eks. bruger LinkedIn, Google Ads og en blog eller nyhedsside på din hjemmeside, er det de platforme, du inkluderer.

Inden du begynder at plotte dine videoer ind i planen, skal du igen overveje, hvad du vil opnå med dem. Hvad egner den enkelte video sig til, og hvornår giver det mening at bruge den? Har du f.eks. fået produceret en employer branding video to måneder før, din virksomhed skal på en karrieremesse, så sørg for at time videoens udgivelse med, hvornår det giver mest værdi ift. messen.

Husk også at der er forskel på videoens levetid på de forskellige platforme. Bruger du den i et LinkedIn-opslag, er de første par timer vitale for videoens præstation, så der betyder timingen meget. Skal videoen ligge mere permanent på specifikke sider på din hjemmeside, er det vigtigere, at du tager tid til at få set-up’et til at spille helt. Og husk så endeligt, at når først du har fået produceret nogle fine videoer, kan du lige så godt bruge og genbruge dem på tværs af alle de platforme, der giver mening.

Gør video til en fast integreret indsats

Mange starter med at få produceret 1-5 flotte film, og så stopper de der. Det kan være rigtig fint at gå stille og roligt i gang. Start f.eks. med at få lavet de film, der skal bære dine hovedbudskaber og måske vises på dine mest besøgte sider på hjemmesiden.

Men er du seriøs omkring video, må du ikke stoppe der. Noma stoppede heller ikke med at lave mad, efter de fik den første Michelin-stjerne. Vil du for alvor skabe resultater, mener vi, at du bør indtænke video som en fast del af dine indsatser. Du har valgt at bruge video, fordi du tror på, at det er et godt middel til at fortælle dine budskaber til din målgruppe.

Derfor bør du finde ud af, hvordan du kan integrere video som en mere fast del af din markedsføringsplan. Og her spiller de forskellige filmtyper igen ind. Nogle videoer er større produktioner, der kræver flere midler, men samtidig har længere levetid. Og så er der andre, der kan fungere som ”nemt og hurtigt” indhold.

Step 7: Læn dig tilbage og se effekten

Når du er blevet skarp på formålet med din video-marketing, videoerne er produceret, og du har styr på din markedsføringsplan, er der kun én ting tilbage at gøre: Læn dig tilbage og se effekten af din video marketing. Vent på, at kunderne strømmer ind og dit salg eksploderer.

Okay, så nemt går det måske ikke. Men har du hele tiden dit formål, dine mål og din målgruppe for øje, når du producerer og deler dine videoer, bør du begynde at se resultater. Hvis altså du husker at måle…

Mål på effekten af dine videoer

Det er tid til at begynde at følge op på de delmål, du satte tilbage i trin 2. Når videoerne begynder at leve, kan du stille og roligt begynde at samle ind på de resultater og effekter, du kan se. Følg dine delmål og gør det struktureret f.eks. hver måned. På den måde har du hele tiden overblikket over, hvad dine videoer giver, og på den måde kan du nemmere tilpasse din strategi hen ad vejen. Hav dog tålmodighed – det kan tage tid at præge din målgruppe med en ny type indhold. Men har du defineret de rette formål, målgruppe og hovedbudskaber, går du nok ikke helt galt i byen.

Hvis du ønsker endnu mere inspiration til at gå i gang med video-marketing, kan du her læse 8 grunde til, at video-marketing fortsat er en vigtig indsats, når du vil fange opmærksomheden hos din målgruppe.

7 steps til at komme i gang med video-marketing 3

Download SIGNAs Whitepaper om, hvordan du kommer i gang med Videomarketing. Det er fyldt med gode eksempler og idéer.

Ruth | SIGNAfilm

 

Fie  Dierichen
Content marketing specialist
Mail:
fie@signafilm.dk
Telefon: +45 22 59 03 20