Vælg en side

Inden du går i gang med at få lavet film til sociale medier, er der nogle ting, du bør tænke over. Videoformatet og længden af din film afhænger nemlig af, hvor du skal bruge filmen, efter den er blevet lavet. Og det ville jo være brandærgerligt at få lavet en lækker, ny film til sociale medier, hvis den viser sig at være for lang. Eller hvis den gør din hjemmeside så sløv, at kunderne smutter, inden de får set den.

Format, længde og kvalitet

Som du måske ved, bruger eller tillader de forskellige medier og platforme ikke altid de samme formater og længder på filmene. Derfor er det ikke helt lige meget, om din film er 20 sekunder eller 20 minutter, eller om den er kvadratisk, 3:2, 16:9 eller 9:16.

videoformat

Kvaliteten af din film skal selvfølgelig også passe til medierne, men her er reglen generelt, at den bedst mulige opløsning giver det bedste resultat. Den del skal vi nok sørge for, uanset hvilken film du får lavet.

For at gøre det lettere for dig, har vi lavet en oversigt over de mest gængse medier og platformes anbefalinger til film.

OBS: Regler og guidelines for de forskellige medier ændrer sig hele tiden. Dette blogindlæg er senest opdateret ved udgivelsen, og derfor kan best practice have ændret sig siden.

 

Du kan hoppe direkte ned og se videoformat og længde for videoer på:

MidBanner - Se vores 16 filmtyper

Din hjemmeside

Videoformat

Din hjemmeside, dit valg. For i teorien er alting muligt. Jeg foreslår bare, at du bruger video links i stedet for integrerede videoer. Det betyder, at du bruger din Vimeo eller YouTube kanal som database for dine videoer og trækker dem derfra. Store filer kan nemlig sløve din hjemmeside, så den ikke loader hurtigt nok til dine kunders tålmodighed.

Brug video til intern kommunikation

Længde

Her er alting også muligt. Det betyder dog ikke, at du skal lægge en 4 timer lang video af chefen, der fortæller i en endeløs strøm om jeres virksomhed og alle jeres produkter op. Keep it short and sweet, som man siger.

Nogle filmtyper kan dog bedre klare lidt mere længde, og dem anbefaler vi ofte, at du lægger på hjemmesiden. Det kan f.eks. være testimonials fra jeres kunder og instruktionsfilm om, hvordan man bruger jeres produkter.

Vimeo

Videoformat

Vimeo foretrækker vandrette videoer (dem der er bredere end de er høje – ligesom en gris i en mudderpøl). Udover det har du frit slag på størrelsen og formatet.

Ved du ikke, om du skal vælge Vimeo eller YouTube, kan du læse med i dette blogindlæg, hvor vi præsenterer dig for fordelene og ulemperne ved begge medier.

Længde

Videoens længde har Vimeo ikke noget forbehold på. Du kan altså godt lægge chefens enetale om virksomheden, jeres historie og produkternes fantastiske egenskaber på Vimeo – også selvom han taler i 24+ timer uden pause. Men måske du skulle overveje at klippe det lidt ned, hvis du håber at fastholde dine kunders opmærksomhed.

Vimeo logo

YouTube

Videoformat

YouTube afspiller alle videoer i formatet 4:3 for standard afspilning eller 16:9 for widescreen afspilning. Hvis din video har en anden størrelse eller din 4:3 video f.eks. afspilles i widescreen tilstand, indsætter YouTube selv det, de kalder pillarboxing og letterboxing. Vi kender det normalt bare som det fyld i siderne eller toppen og bunden af videoer, som får dem til at se ud til at være i det rigtige format.

Så i teorien kan du bruge alle formater på YouTube, men hvis du vil undgå pillar- og letterboxing, skal du bruge formaterne 4:3 eller 16:9.

Ved du ikke, om du skal vælge Vimeo eller YouTube, kan du læse med i dette blogindlæg, hvor vi præsenterer dig for fordelene og ulemperne ved begge medier.

 

Længde

Som standard kan du uploade videoer på op til 15 minutter på din YouTube kanal. Men hvis du verificerer din tilknyttede Google konto, kan du lægge videoer op, som varer op til 12 timer. Verificeringsprocessen tager få minutter, så det er absolut tiden værd. Det eneste du skal være opmærksom på er, at videofilen ikke kan overstige 128GB uanset filmens længde.

YouTube logo
Videoformat

Sociale medier

Facebook

Videoformat

Videoformatet på Facebook afhænger af, hvor på Facebook videoen skal bruges og på hvilken enhed. De fleste tjekker Facebook på telefonen og det betyder, at videoen optager mest skærmplads, når den er lodret (som en giraf i brusebad). Samtidig tjekker og researcher mange stadig arbejdsrelaterede ting på computeren. Her er det ofte bedst med vandrette videoer (som grisen i mudderpølen, du ved).

Hvis du vil være på den sikre side, kan du vælge en kvadratisk video. Den tager mest mulig skærmplads uanset, hvor din video bliver vist. Ellers foreslår Facebook 4:5 til feedet og 9:16 til Stories.

Længde

Facebook giver dig mulighed for at uploade videoer på op til 2 timer. Men det er nok lige langt nok. Som med alle andre videoer anbefaler vi, at du holder det kort og to the point. Kan du ikke fortælle din historie på 20-120 sekunder, risikerer du at miste din målgruppes opmærksomhed.

LinkedIn

Videoformat

LinkedIn har knap så mange muligheder for video som Facebook. Faktisk er der kun to måder at dele video på. Du kan dele et link fra f.eks. YouTube, hvor LinkedIn automatisk deler videoen. Her styrer LinkedIn og YouTube showet i forhold til format, så hvis du vil lege med, skal linket komme fra din egen YouTube kanal.

Den anden mulighed er et videoopslag. Her kan videoen være fra 1:2,4 til 2,4:1. Så her kan du lege mere med formatet – både vandret, lodret og kvadratisk. Og så behøver du jo ikke lave den så høj som 1:2,4, men kan nøjes med 1:1,91, hvis du synes.

Længde

På LinkedIn kan du uploade videoer på op til 10 minutter. Her skal du igen bare sikre, at alle 6-8-10 minutter er relevante. Kan du skære det ned, er det som udgangspunkt altid bedre. Selvom din video er fagligt relevant, er LinkedIn stadig et socialt medie og din målgruppe går videre, hvis du ikke fanger den – og holder den optaget.

Derfor anbefaler vi, at dine videoer på LinkedIn kun er 20-120 sekunder. Deler du f.eks. instruktionsfilm, kan de godt være lidt længere. Alternativt kan du jo lave en kort teaser til LinkedIn, som kan lokke din målgruppe ind på din hjemmeside for at se den fulde version af videoen.

Videoformat

Twitter

Videoformat

På Twitter kan du ret frit bestemme størrelsen på dine videoer. De kan være mellem 3:1 og 1:3, men Twitter anbefaler en størrelse mellem 16:9 og 9:16. Det giver dig frit valg inden for de mest almindelige lodrette, vandrette og kvadratiske videoformater.

 

Længde

Som du nok ved, er alting ekstra short and sweet på Twitter. Derfor kan du max uploade 140 sekunders video, men helt ned til 0,5 sekunder. Vores anbefaling er, at du holder det så kort som muligt og gerne under 30 sekunder.

Instagram

Videoformat

For Instagram er der tre formater du kan bruge i feedet: vandrette, kvadratiske og lodrette. De vandrette er widescreen og skal være i formatet 16:9. De lodrette skal være 4:5 og er derfor kun en smule højere end de kvadratiske på 1:1. På Instagram Stories er formatet dog altid 9:16.

Skal videoen køre på Instagram TV, anbefaler Instagram formatet 9:16, fordi folk ligesom på Facebook ofte ser det på deres mobil. Men Instagram TV understøtter også 16:9, så man kan få widescreen oplevelsen i stedet. Det eneste du skal være opmærksom på er, at previews i feedet bliver vist i 4:5. Det betyder, at noget af billedet klippes af i previewet – specielt for 16:9.

 

Længde

Ligesom på Twitter er tempoet hurtigt på Instagram. Små, korte videoer og så er du videre til det næste. Derfor er videolængden på Instagram under 60 sekunder. For Stories har du endnu kortere tid til at fortælle dit budskab. Her er længden nemlig kun 15 sekunder.

For Instagram TV er det lidt en anden sag, fordi brugerne netop er kommet for at se video. Her skal videoerne være mindst 60 sekunder og max 15 minutter, hvis du uploader fra mobilen, men op til 1 time fra computeren.

Få hjælp til digital annoncering

Annoncering

Facebook annoncering

Videoformat

Ligesom for almindelige, organiske Facebookopslag afhænger annoncerne af, hvor på Facebook videoen skal bruges (dens placering) og på hvilken enhed. Det gør det lidt kringlet at finde det rigtige format og ofte kræver en annonce flere formater for at give den bedste oplevelse på alle placeringer.

Generelt kan jeg sige, at folk bruger Facebook på mobilen, så de lodrette videoer (4:5 og 9:16) tager mest skærmplads og giver derfor den bedste oplevelse. MEN når det så er sagt, findes der et hav af annoncetyper, som alle kræver noget forskelligt. Mange af annoncetyperne giver mulighed for flere formater og autofylder eventuelt selv resten af pladsen på skærmen, men de har alle et anbefalet format:

 • For annoncetyperne newsfeed (på computeren), højre kolonne (også på computeren), samling og canvas (begge kun på mobil) er 16:9 og 1:1 bedst.
 • Karruselannoncerne er bedst i 1:1.
 • Stories skal helst være 9:16, men her fylder Facebook selv ud i top og bund, hvis videoen er for lav.
 • Nyheder på mobilen skal derimod helst være 4:5.
 • In-stream videoer bruger 16:9.
 • Og sidst men ikke mindst bruger det udvidede netværk 9:16.

Den bedste visning kræver derfor nogle gange, at du laver flere versioner af samme video. Det giver måske nok en ekstraudgift i tid og penge nu, men tænk bare på den følelse din kunde sidder med, når de ser filmen i det rigtige format fremfor det forkerte.

Videoformat

Længde

Annoncers videolængde afhænger af de samme ting som formatet og har lige så stor variation. Generelt gælder det om at holde det kort og helst under 1-2 minutter. Mere specifikt anbefaler Facebook disse længder for de enkelte annoncetyper og placeringer:

 • Newsfeed og højre kolonne på computeren: Under 240 minutter (anbefales under 2 minutter)
 • Stories: Under 15 sekunder
 • Karruselannoncer: Under 30 sekunder med mulighed for loop op til 90 sekunder
 • Samlingsannoncer (kun på mobilen): Under 120 minutter
 • Canvas annoncer (kun på mobilen): Under 120 minutter (anbefales under 2 minutter)
 • In-stream annoncer: 5-120 sekunder
 • Annoncer i det udvidede netværk: 3-60 sekunder

Det kan altså betale sig at have en længere video på 1-2 minutter og et sammenklip på under 15 sekunder. Specielt for de annoncer som bruger sammenklippet, kan den længere video ligge på landingssiden, som annoncer sender ind til.

Instagram annoncering

Videoformat

Selvom Instagram annoncering ofte er et led i Facebook annoncering, kan du også annoncere på Instagram alene. Annoncer kører samme format som organiske opslag. Det vil sige 16:9, 1:1 og 4:5 for feed annoncer, mens Stories bruger 9:16. Karruselannoncer er altid kvadratiske (1:1).

 

Længde

Længden er også den samme for annoncer på Instagram og Stories som ved organiske opslag. Det vil sige max 15 sekunder i Stories og ellers op til 60 sekunder.

LinkedIn annoncering

Videoformat

LinkedIn tilbyder tre forskellige annonceformater: lodret, vandret og kvadratisk. Lodrette videoer skal være i formatet 9:16, mens vandrette skal være 16:9. De kvadratiske skal naturligvis være 1:1.

 

Længde

Når det kommer til længden af videoerne i LinkedIns annoncer, har du mulighed for op til 30 minutter. Ifølge LinkedIn selv er de fleste succesfulde annoncer under 15 sekunder lange, så tænk lige over længden, inden du uploader.

Twitter annoncering

Videoformat

Når du laver videoer til annoncer på Twitter, skal du forestille dig, at videoen kommer til at ligge i en form for magisk, kvadratisk kasse.

Forestil dig, at kassen altid er 1 bred, men højden udvider sig, så den passer til dit indhold. Den kan bare ikke blive højere end 1.

Det vil sige, at hvis du bruger en video, der er 1 x 1, bliver hele kassen fyldt. Bruger du en video, som er mindre en 1 høj, vil kassen ikke udvide sig mere end nødvendigt.

Bruger du til gengæld en video, der er højere end 1, har vi balladen. Så sker der nemlig en af to ting. På computeren krymper videoen, så den bliver 1 i højden og så fylder kassen sig bare med sort tomrum i siderne. På mobilen bliver videoen centreret og det der stikker udenfor, bliver klippet af.

Giver det mening?

Du kan bruge de fleste formater på Twitter, men det skal altid igennem den magiske kasse, før den bliver vist.

Formater mellem 1:1 og 2:1 (altså de vandrette videoer) bliver vist i fuld bredde og overskydende plads i højden forsvinder bare. Lodrette videoer bliver til gengæld krympet eller klippet alt efter, hvilken enhed den bliver vist på.

 

Længde

Længden af videoerne er lidt mere ligetil. Du har max 140 sekunder til at fortælle dit budskab, men Twitter anbefaler, at du holder dig under 15 sekunder. Alle film under 60 sekunder looper Twitter automatisk op til de 60 sekunder, så det kan samtidig være en god idé at tilpasse længden efter det. Det ville jo være lidt kikset, hvis din video stoppede midt i en sætning på tredje loop, ikke?

I særlige tilfælde, som de ikke går nærmere ind på, kan du få op til 10 minutters taletid. Det kræver bare, at du taler med dem, og at de giver dig lov.

Google Ads og YouTube annoncering

Videoformat

Googles videoannoncering foregår som udgangspunkt via YouTube. Det vil sige, at annoncerne vises på YouTube og at videoerne dertil helst også skal være uploadet på YouTube. Derfor gælder de samme regler for format som ved almindelige YouTube videoer.

Afspilning foregår som standard i 4:3 eller widescreen i 16:9. YouTube indsætter ekstra fyld, hvis din video ikke har det rigtige format, så alle formater kan bruges, men 4:3 og 16:9 giver de bedste resultater.

 

Længde

Også hos Google og YouTube findes der flere annoncetyper med forskellige krav til videolængden. De mest gængse er instream annoncer, som kommer i to typer: skippable og non-skippable – altså dem man kan springe over efter 5 sekunder og dem man ikke kan.

De skippable annoncer skal være mellem 12 sekunder og 6 minutter, men de anbefaler selv, at videoen er under 3 minutter. Men husk at du kun har 5 sekunder til at fange din målgruppes opmærksomhed, inden de skipper videre!

De non-skippable annoncevideoer skal være max 15 sekunder lange. Denne type kan komme både før, efter og under videovisning.

Bumper annoncer kommer til gengæld kun før andre videoer og er små 6 sekunders videoer, som man ikke kan skippe over.

Sidst men ikke mindst er der display annoncer, som vises i siden af skærmen. De er statiske (det vil sige, at de ligner et billede), indtil de bliver klikket på. Hvis nogen gør det, har du op til 12 timer til at fortælle dit budskab. Som altid foreslår jeg nu alligevel, at du fatter dig i korthed.

Spred budskaber og skab vækst

Stik mig blogindlægget i kortest mulig form!

Hvis det var lige langt nok og du egentlig bare gerne vil have den korte og overskuelige oversigt, så fortvivl ej! Jeg har selvfølgelig også samlet det hele i en tabel, så du hurtigt kan afkode, hvad du skal bruge på hvilket medie.

Medie

Format

Længde

Hjemmeside Alting er muligt, men vi anbefaler dig at bruge links frem for integrerede videoer pga. website hastighed. Alting er muligt, men vi anbefaler dig at holde det ”short and sweet”, så du ikke taber kundens opmærksomhed.
Vimeo Horisontal i alle størrelser Ubegrænset
YouTube Afspilles i 4:3 (standard) eller 16:9 (widescreen), men indsætter selv fyld, hvis videoen har en anden størrelse. Op til 12 timer

SoMe

Facebook Formatet afhænger af placeringen. Generelt er 1:1 et sikkert valg, men ellers 4:5 til feedet og 9:16 til Stories. Vi anbefaler 20-120 sekunder (men du kan uploade filer på op til 2 timer).
LinkedIn Alt mellem 1:2,4 og 2,4:1 Vi anbefaler 20-120 sekunder (men du kan uploade filer på op til 10 min).
Twitter Anbefalet mellem 16:9 og 9:16, men teknisk muligt op til 3:1 og 1:3. Op til 140 sekunder

Instagram

 

 

Instagram TV

Opslag i feed: 16:9, 1:1 og 4:5

Opslag i Stories: 9:16

 

9:16 anbefales, men 16:9 understøttes også. Previews vises i 4:5.

Max 15 sekunder i Stories og ellers op til 60 sekunder

 

1-15 minutter for mobiluploads, men 1-60 minutter for upload via computer

Annoncering

Facebook annoncering

Generelt er 1:1 et sikkert valg, men ellers lodret (4:5 og 9:16).

Mere specifikt:

Annoncetyper: Computer feed, højre kolonne, samling, canvas: 16:9 og 1:1

Nyheder på mobilen: 4:5

Karruselannoncer: 1:1

Stories: Helst 9:16 ellers fylder Facebook selv ud

In-stream: 16:9

Audience Network: 9:16

Newsfeed og højre kolonne på computeren: Under 240 minutter (anbefales under 2 minutter)

Stories: Under 15 sekunder

Karruselannoncer: Under 30 sekunder med mulighed for loop op til 90 sekunder

Samlingsannoncer (kun på mobilen): Under 120 minutter

Canvas annoncer (kun på mobilen): Under 120 minutter (anbefales under 2 minutter)

In-stream annoncer: 5-120 sekunder

Annoncer i det udvidede netværk: 3-60 sekunder

Instagram annoncering

Feed annoncer: 16:9, 1:1 og 4:5

Annoncer i Stories: 9:16

Karruselannoncer: 1:1

Max 15 sekunder i Stories og ellers op til 60 sekunder
LinkedIn annoncering 16:9, 1:1 eller 9:16 Op til 30 minutter (men LinkedIn anbefaler under 15 sekunder)
Twitter annoncering 1:1 er anbefalet. Vandrette videoer spiller i fuld bredde, mens lodrette videoer krympes eller klippes ind i kasse på 1:1. Under 140 sekunder (anbefales under 15 sekunder)
Google Ads og YouTube annoncering Afspilles i 4:3 (standard) eller 16:9 (widescreen), men indsætter selv fyld, hvis videoen har en anden størrelse.

Skippable instream annoncer: 12 sekunder til 6 minutter (anbefales under 3 minutter)

Non-skippable instream annoncer: Max 15 sekunder

Bumper annoncer: Max 6 sekunder

Display annoncer: Op til 12 timer, men afspilles først når klikket

Hjemmeside

Format

Alting er muligt, men vi anbefaler dig at bruge links frem for integrerede videoer pga. website hastighed.

Længde

Alting er muligt, men vi anbefaler dig at holde det ”short and sweet”, så du ikke taber kundens opmærksomhed.

Vimeo

Format

Horisontal i alle størrelser

Længde

Ubegrænset

YouTube

Format

Afspilles i 4:3 (standard) eller 16:9 (widescreen), men indsætter selv fyld, hvis videoen har en anden størrelse.

Længde

Op til 12 timer

Sociale medier

Facebook

Format

Formatet afhænger af placeringen. Generelt er 1:1 et sikkert valg, men ellers 4:5 til feedet og 9:16 til Stories.

Længde

Vi anbefaler 20-120 sekunder (men du kan uploade filer på op til 2 timer).

LinkedIn

Format

Alt mellem 1:2,4 og 2,4:1

Længde

Vi anbefaler 20-120 sekunder (men du kan uploade filer på op til 10 min).

Twitter

Format

Anbefalet mellem 16:9 og 9:16, men teknisk muligt op til 3:1 og 1:3.

Længde

Op til 140 sekunder

Instagram

Format

Opslag i feed: 16:9, 1:1 og 4:5

Opslag i Stories: 9:16

Instagram TV: 9:16 anbefales, men 16:9 understøttes også. Previews vises i 4:5.

Længde

Max 15 sekunder i Stories og ellers op til 60 sekunder

Instagram TV: 1-15 minutter for mobiluploads, men 1-60 minutter for upload via computer

Annoncering

Facebook annoncering

Format

Generelt er 1:1 et sikkert valg, men ellers lodret (4:5 og 9:16).

Længde

Alt fra 3 sekunder til 2 timer alt efter placeringen, så vi foreslår, at du læser med her.

Instagram annoncering

Format

Feed annoncer: 16:9, 1:1 og 4:5

Annoncer i Stories: 9:16

Karruselannoncer: 1:1

Længde

Max 15 sekunder i Stories og ellers op til 60 sekunder

LinkedIn annoncering

Format

16:9, 1:1 eller 9:16

Længde

Op til 30 minutter (men LinkedIn anbefaler under 15 sekunder)

Twitter annoncering

Format

1:1 er anbefalet. Vandrette videoer spiller i fuld bredde, mens lodrette videoer krympes eller klippes ind i kasse på 1:1.

Længde

Under 140 sekunder (anbefales under 15 sekunder)

Google Ads og YouTube annoncering

Format

Afspilles i 4:3 (standard) eller 16:9 (widescreen), men indsætter selv fyld, hvis videoen har en anden størrelse.

Længde

Alt fra max 6 sekunder til 12 timer alt efter placeringen, så vi foreslår, at du læser med her.

SEO + content marketing skaber trafik

Så er der vist kun tilbage at sige god fornøjelse med videoproduktionen. Hvis du har brug for hjælp, tror jeg, du ved, hvem du skal snakke med (pssst! Det er selvfølgelig os). Du kan også læse mere om, hvordan du kommer i gang med videoproduktion.

Nå ja! Ét sidste tip skal du lige have med på vejen. Upload altid videoerne direkte på mediet frem for at linke ud til andre medier (undtagen på hjemmesiden som jeg snakkede om tidligere). Det holder nemlig folk på mediet og det kan både seeren og mediet godt lide.

Ruth | SIGNAfilm

”Har du fået blod på tanden til at lave videoer? Eller vil du gerne have lidt hjælp til at vælge det rigtige format? Så giv mig et kald og lad mig hjælpe dig.”

Sigrid Tanderup
Content marketing specialist
Mail: 
sigrid@signafilm.dk
Telefon: +45 22 59 06 15